Keresés


Továbbképzések

A MTT 30. Országos Konferenciája

Szekcióvezetői  összefoglaló
MTT 30. Országos Konferenciája, Eger, 2019. szept. 21.
Kelet-magyarországi Szekció
Dr. Dávid Imre és Császár István


A Magyar Tehetséggondozó Társaság Kelet-magyarországi szekciója a szekciók közül a legkorábban jött létre. Hosszú éveken át vezetője Nagy Kálmán igazgató úr volt, aki az egyik előző konferencián így szólt: „iskolarendszerünkben 1985 körül nyílt lehetőség a tehetséggondozó programok kimunkálására. Ekkor meglehetősen kevés volt a magyar nyelvű szakirodalom, ami a gyakorlati munkához segítséget tudott volna adni Kelet-magyarországon 1987-ben indultak el a tehetséggondozó kezdeményezések, az akkori Debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem Pedagógiai-Pszichológiai Tanszékének vezetője dr. Balogh László közreműködésével.” Az ekkor indult munka kiteljesedése a következő években a Kelet-magyarországi iskolák tehetséggondozó munkájának megindulása lett. Ezek az intézmények a Magyar Tehetséggondozó Társaság Kelet-magyarországi szekciójában működnek együtt azóta is. Nagy örömünkre szolgált, hogy ezek a „programkezdő intézmények, a Magyar Tehetséggondozó Társaság minden jeles évfordulóján részt vesznek, beszámolnak eredményeikről. Hozzájuk kötődnek az ECHA műhelyeklétrehozása, a műhelymunkák rendszeres megszervezése a régió egy-egy intézményében. Ennek a konferenciának a második napján a Kelet-magyarországi szekció tíz intézménye mutatta be az elmúlt öt év innovációját, a tehetséggondozás terén elért eredményeit. Nyilván változtak a körülmények, a környezet, az eltelt időszakban, hiszen több helyen más lett az intézményfenntartója, változtak az intézményekkel, az iskolát végzettel szemben támasztott követelmények. A tehetséggondozás is változott abban a tekintetben, hogy új eljárások, megközelítések kerületek a köztudatba, annak következtében, hogy az intézmények szívesen mutatták be jó gyakorlataikat, s a kutatások eredményei is napvilágot láthattak a kiadványokban. Ennek fő gondozója a MATEHETSZ kiadói tevékenysége, de egyre többek számára nyílt lehetőség saját jó gyakorlata, vagy kísérleti eredményének bemutatására. Ez így történt a Kelet- magyarországi szekcióban működő intézmények esetében is, hiszen a tehetséggondozó program elemei az iskolai élet minden területén megjelennek, az ismeretszerzéstől a pályaorientációig, (gondolva a speciális pályákra) Ezt a szerteágazó tudatosan tervezett munkát mutatták be az intézmények, megjelenítve bennük egyéni sajátosságaikat, valamint különös figyelmet fordítva az egyéni tehetséggondozásra. Minden beszámolóban nagy hangsúlyt kapott és az eredmények feltételeként jelent meg a vezetői és a pedagógusi, iskolai munkatársi elköteleződés, amely a szülők számára is figyelemfelhívó, együttműködésre késztető. Összességében minden intézmény tevékenységrendszerében érezhető volt a tehetséggondozás és a tehetséges tanulók fejlesztése iránti elköteleződés, mindenütt vannak jelek a nagyobb merítés elvének alkalmazására, a pedagógusok ismereteinek bővítésére, új gyakorlatok elsajátítására és azok alkalmazására.

A szekció prezentációi:

TEHETSÉGGONDOZÁS AZ IRINYI JÁNOS REFORMÁTUS OKTATÁSI KÖZPONT TOMPA MIHÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLÁJÁBAN

Tehetséggondozás az Egri Szilágyi Erzsébet Gimnázium- és Kollégiumban

Tehetséggondozás az IRJOK-ban

A komplex tehetséggondozás lehetőségei a nyolc évfolyamos gimnáziumi képzésben

TEHETSÉGGONDOZÁS A MISKOLCI RENDÉSZETI SZAKGIMNÁZIUMBAN

Tehetségfejlesztő munka a Sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és Kollégiumban

Móricz Zsigmond Görögkatolikus Kéttannyelvű Általános Iskola - Tehetséggondozásunk története

Koroknay Dániel Tehetséggondozó Általános Iskola

Földes Ferenc Gimnázium bemutatása

A tanulók egyéni nyomon követése, egyéni fejlesztési terve

A Kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és Kollégium tehetséggondozó tevékenysége

Tehetséggondozás a Benka Gyula Evangélikus Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskolában

Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnázium bemutatása

A VASVÁR ÚTI ÁLTALÁNOS ISKOLA KOMPLEX TEHETSÉGGONDOZÓ PROGRAMJA

Tehetségkonferencia a Mátészalkai Móricz Zsigmond Magyar – Angol Kéttannyelvű Általános Iskolában

2017. május 26-án  nagyszabású tehetségkonferenciát rendeztek a  „móriczos”-ok. Az intézményben működő tehetséggondozó program 25 éves jubileumát, valamint az iskola átadásának 30 éves évfordulóját ünnepelték meg  a nagyszabású rendezvénnyel.

Bővebben: Tehetségkonferencia a Mátészalkai Móricz Zsigmond Magyar – Angol Kéttannyelvű Általános Iskolában

ECHA - Diplomások Műhelye

 Kelet-magyarországi

 Tehetségfejlesztő Konferencia

 Suga Lászlóné

 A konferencia összefoglalója itt érhető el!

Kazincbarcika, 2017. április 7-8.

Kelet–Magyarországi Tagozatunk is részese volt egy konferencia szervezésének

A Nemzeti Tehetségprogram támogatásával Konferenciát rendezett a Konszonancia Regionális Zenei Tehetségsegítő Tanács 2017. május 12-13 – án, Nyíregyházán a Korona Hotelben. Szervezésben résztvevő Partner szervezetek: a Magyar Tehetséggondozó Társaság Kelet – Magyarországi Tagozata és a Fiatal Tehetségekért Alapítvány.

Bővebben: Kelet–Magyarországi Tagozatunk is részese volt egy konferencia szervezésének

Kelet-Magyarországi Tehetségfejlesztő Konferencia

MEGHÍVÓ

Kelet-Magyarországi Tehetségfejlesztő Konferenciára

Helyszín: Tompa Mihály Református Általános Iskola, Kazincbarcika,
2017. április 7-8.

(ECHA_DIPLOMÁSOK MŰHELYE,
Mönks professzor köszöntése 85. születésnapja alkalmából)

- Program

- Jelentkezési lap

- Térkép

Jelentkezési határidő: 2017. március 30.