Kémiai és környezetvédelmi szekció

Rövid beszámoló  a kémia és környezetvédelmi szekció megalakulása óta végzett munkájáról

A MTT kémia és környezetvédelmi szekciója 1993. március 13-án alakult 18 taggal. A tagok általános és középiskolai kémiatanárok voltak. 
Közülük többen most is aktívan dolgoznak. Azóta új tagok is csatlakoztak a munkánkhoz, bár a régiekkel sem szakadtak meg teljesen a kapcsolataink.

Megalakulásunkkor kiemelt feladatként határoztuk meg a tehetséges, vagy a tehetségesnek vélt tanulók felkutatását a velük való foglalkozást, s a velük foglalkozó  pedagógusok képzését, valamint a tehetséges gyerekekkel foglalkozó pedagógusok egymással való kapcsolattartását.  Az akkor meghatározott feladatoknak megfelelően dolgoztunk az azóta is. Évről évre szervezzük a Curie kémia emlékversenyt, s a döntője mellé a különböző tehetségfejlesztő programokat, melyekkel a célul kitűzött hazai és határon túli szakemberekkel való kapcsolattartást, s azok képzését is segítjük. A kémiaverseny mellé beindítottuk a környezetvédelmi és matematika emlékversenyeket is , amelyek hamarosan igen népszerűek lettek. Mindegyik döntőjének a megszervezése kapcsán lehetőség adódik a tehetséggondozó szakembereknek a találkozás és tapasztalatcsere mellett a szakmai továbbképzésre is, hiszen a döntők időpontjában szervezett konferenciákra jeles szakembereket hívunk előadónak. 
1998-ban Szolnokon tartotta a MTT az éves közgyűlését s mellette megismerkedhettek az ide látogatók Szolnok város iskoláiban folyó különböző tehetséggondozó programokkal, bemutató órákon vehettek részt. 
2007-ben F.J. Mönks professzor az Európai Tehetségtanács elnöke is megtisztelte rendezvényünket, valamint  ugyanakkor a MTT választmányi ülést is tartott 
Vendégként, előadóként zsűri tagként  több alkalommal megtisztelték rendezvényeinket  a MTT választmányának tagjai. Rendszeresen részt veszünk a MTT  által szervezett konferenciákon, esetenként más szekciók által szervezett programokon is. :
A következő években az elmúlt időszakhoz hasonlóak a terveink , kiegészítve azzal, hogy a  szekció tagjai aktívan részt vesznek a Curie Alapítvány egyéb tehetségfejlesztő  programjainak megvalósításában is. 

2013. február

Dr. Török Istvánné
MTT  kémia és környezetvédelmi szekció
vezetője

You may also like...