Tehetségkönyvtár

Bevezetés a „Tehetségkönyvtár” című rovathoz


    Amint azt a „Tehetség bibliográfia” rovatban már leírtuk,  Magyarországon intenzív kutatások indultak a rendszerváltást közvetlenül megelőző évektől kezdve a tehetség-témakörben, ezek azonban azóta is csak véletlenszerűen hozzáférhetőek, így gyakorlati értékük nem hasznosul kellően munkánkban. Ezt a hiányt felismerve határozta el a Magyar Tehetséggondozó Társaság Választmánya 2013 februári ülésén, s egyhangúlag fogadta el a Balogh László elnök által kidolgozott  szakmai koncepciót, amely szerint egyrészt elkészítjük a rendszerváltás kezdeti éveitől (kb. nyolcvanas évek közepe) a tehetséggondozással foglalkozó hazai tanulmányok, szakírások bibliográfiáját szakmailag strukturált formában, másrészt ezekből válogatva elektronikus könyvtárat is létrehozunk a MTT Honlapján. Nem volt kérdéses, hogy szükség van ezen adatok összegyűjtésére, tematikus rendszerezésére, az elérhetőség biztosítására ahhoz, hogy a tehetséggondozással foglalkozó egyre nagyobb számú hazai szakembergárda tájékozódni tudjon ezekről a kutatásokról, valamint a gyakorlati tehetségfejlesztő munkát végzők hasznosítani tudják ezeket tevékenységükben.
     A „Tehetség bibliográfia” kötet 2014 elejére elkészült, s megjelent nyomtatásban, majd felkerült a MTT-Honlapra. Most megnyitjuk az elektronikus „Tehetségkönyvtárt” is a Honlapunkon, lehetővé téve, hogy az  szakemberek, szülők és más érdeklődők olvashassák  a legfontosabb hazai kutatási eredményeket. Két részből áll e rovatunk: az egyikben a könyveket tesszük elérhetővé, a másikban a kötetekben, folyóiratokban  megjelent tanulmányokat, cikkeket. Természetesen nem tehetjük fel a Honlapra a „Tehetség bibliográfia” listáján szereplő összes írást, hiszen egyfelől az eredeti kiadáshoz kapcsolódó szigorú szerzői jogi szabályok szerint kell eljárnunk, másfelől csak azok a publikációk kerülhetnek fel, amelyekhez hozzájárulását adja a szerző írásban.
     Most  a Tehetségkönyvtárat egy szerényebb indulási készlettel nyitjuk meg, s folyamatosan töltjük fel az anyagokat, végigjárva minden szerzővel a felkerüléshez szükséges elvi és technikai folyamatot. Reményeink szerint ez év végére több száz könyv, tanulmány olvasható lesz Honlapunkon, elősegítve a hazai tehetséggondozás korszerű elméleti alapozását és gazdag gyakorlati módszertárának széleskörű elterjedését.

2014. május 22.

Tehetségkönyvtár 

You may also like...