Aktuális 2013./4.

Az elmúlt időszak kiemelkedő eseménye volt a Magyar Tehetséggondozó Társaság rendes évi nagy Konferenciája és Közgyűlése, amelyet a pécsi Apáczai Nevelési Központtal közös szervezésben  bonyolítottunk le Pécsett, szeptember 20-21-én. Az első napon jeles előadóktól hallottunk aktuális témakörökben kiváló előadásokat. F.J. Mönks Professzor, az ECHA örökös elnöke „Hagyományok és új tendenciák a világ tehetséggondozásában”, Bajor Péter, a MATEHETSZ elnöke „A tehetséghidak program eddigi eredményei, további pályázati lehetőségek” ,Kormos Dénes, a Nemzeti Tehetségügyi Koordinációs Tanács tagja „A tehetségsegítő tanácsok működésének tapasztalatai”, dr. Pais Ella Regina főiskolai tanár, pszichológus „Sikerkódolás a Z generáció tehetséggondozásában”  címmel tartottak nagy érdeklődéssel fogadott előadásokat.


Az első napi ünnepi keretekben került átadásra a MTT „Tehetségekért”  kitüntetése négy kiváló munkát végző tagunknak: Agárdiné Burger Angela igazgató asszony – Gönczy Pál Általános Iskola,  Debrecen,  dr. Duró Zsuzsa  igazgató asszony – Tehetségtanácsadó Központ, Budapest, Turi Katalin főigazgató asszony – Apáczai Nevelési Központ, Pécs, Varga Árpád tanár úr – Apáczai Nevelési Központ, Pécs vehette át ezt a díjat 2013-ban, a MTT Választmányának döntése alapján. Ugyancsak az első nap estéjén került megrendezésre a MTT Közgyűlése, az elnökségi  beszámoló és az elfogadott határozatok a Honlapunkon (www.maeth.hu) olvashatók. A második napon a hagyományoknak megfelelően a tehetséggondozás „helyi” értékei kerültek bemutatásra: Turi  Katalin főigazgató asszony a „Tehetséggondozás az Apáczai Nevelési Központban” címmel tartott összefoglaló tájékoztatót, majd Pécs város kiemelkedően tehetséges diákjainak bemutatkozása következett. Ezek után tehetségműhelyek, workshopok kerültek megrendezésre a térség tehetséggondozó hagyományaiból: Élményműhely: matematika és művészetek komplexitása (ANK Élményműhely), Szakmában tehetséges tanulók workshopja (Baranyai szakképző intézmények), A kollégiumi tehetséggondozás új útjai (kaposvári Klebelsberg Középiskolai Kollégium), Természettudományos bemutató kísérletekkel, módszertani vásárral (város tehetségműhelyei), Balettórák az ANK tánctagozatán , A könyvtár mint tehetségpont, Bepillantás az ANK Úszóklub paralimpikonokkal foglalkozó edzésére témakörökben láthattunk, hallhattunk kitűnő bemutatókat.
   A  Konferencia és Közgyűlés  példásan előkészített volt, minden program gördülékenyen folyt. Külön is kiemelendő az a családias, bensőséges hangulat, amelyet a szervezők teremtettek a programok során. A rendezvényen  kapott információk az Apáczai Nevelési Központ  tehetséggondozó munkájáról értékes adatokkal szolgáltak, ezek és a tanulók műsora bizonyították a komplex tehetségfejlesztő tevékenység  kiemelkedően magas színvonalát. A két nap során hiteles képet kaptunk az intézmény tehetséggondozó programjának minden szempontból korszerű voltáról is. Az is egyértelmű , hogy az Intézmény vezető szakemberei, pedagógusai kitűnően felkészültek erre a speciális tevékenységre. A látottak, hallottak alapján megállapítható, hogy az országban kevés olyan tehetséggondozó központ található, amely ilyen széleskörű és gazdag lehetőségeket nyújt a tehetségígéretek fejlesztéséhez, és ilyen sikerrel végzi ezt a tevékenységet. Ezúton is köszönjük az Intézmény minden dolgozójának, diákjának, a külső közreműködőknek  a pompásan szervezett, szakmailag nagyon gazdag két napot. Munkájukhoz további sikereket kívánunk. (A Konferenciáról részlétes, képekkel illusztrált  beszámoló olvasható Honlapunkon – www.mateh.hu)

2013. október 15.
                                                                                     Dr. Balogh László
                                                                                        MTT-elnök

You may also like...