Nyíregyházi tehetségkonferencia

Beszámoló  A „MEG KELL A BÚZÁNAK ÉRNI” című
nyíregyházi tehetségkonferenciáról



  A konferenciát  a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban 2016.április 1-2-án tartottuk.  Fővédnök és több mint 5 éve visszatérő előadó volt Franz J. Mönks, az Európai Tehetségtanács örökös elnöke. A Nemzeti Tehetség Program által is támogatott rendezvényen ez alkalommal is jelen voltak és előadtak a magyarországi tehetségmozgalom szaktekintélyei, kiváló képviselői, akik 2010 óta támogatják tevékenységünket.
Aszervezők ezúttal a Konszonancia Regionális Zenei Tehetségsegítő Tanács mellett a Magyar Tehetséggondozó Társaság Kelet – Magyarországi Tagozata és a Debreceni Egyetem Pedagógiai – Pszichológiai Tanszéke voltak.
A rendezvényt sajtótájékoztató előzte meg, melyen dr. Szilágyiné Pálkövi Mária programgazda, a Konszonancia Regionális Zenei Tehetségsegítő Tanács elnöke köszöntötte a sajtó, TV képviselőit. A rendszerváltozással kezdődött a tehetségfejlesztés az országban – válaszolta újságírói kérdésre dr. Balogh László a Magyar Tehetséggondozó Társaság és a MATEHETSZ elnöke. Legtöbb pedagógus a hátrányos helyzetű megyékből érkezett a Debreceni Egyetem tehetség-továbbképzéseire (Szabolcs, Békés, Szolnok és Hajdú-Bihar megyéből),  és ezekben a megyékben sok program is indult már a kilencvenes években. Az Országgyűlés 2008-ban elfogadta a Nemzeti Tehetség Programot, 2009-ben indult a Magyar Géniusz Program, 2014-ben valósult meg a Tehetséghidak Program első része melyben érezhetően, a Kelet – Magyarországi tehetségfejlesztő szakemberek vállaltak nagyobb szerepet a kiírt pályázatok megvalósításában – összegezte a Géniusz program és a Tehetséghidak szakmai vezetője. Dr. Polonkai Mária címzetes egyetemi docens, a Magyar Tehetséggondozó Társaság alelnöke az Arany János Tehetségsegítő Programról szólt elismerőleg. Megyénkben két program is fut, felkészültek az intézmények, a pedagógusok. Tapasztalatai szerint sok kolléga foglalkozik a tehetségfejlesztő programokkal – „megszerették” a tehetséggondozást – fejtette ki véleményét, melyet örömmel hallgattunk. Tettekre van szükség – Franz J. Mönks professzor szerint, aki öt éve kíséri figyelemmel a tehetséggondozó konferenciáink alkalmával régiónk tehetségsegítő szakembereinek tevékenységét. Németországban és Hollandiában jobb a helyzet e téren. Németországban saját minisztere van a tehetséggondozásnak, aki nyilatkozatot tett közzé, mely szerint törvények, szabályok kellenek, és pénzre van szükség az iskolai tehetséggondozáshoz. Ez azt jelenti, hogy a tehetséggondozás dicsőséges korszaka most kezdődik… Tettekre van szükség, kormányzati személyeken, egyes embereken múlik a tehetséggondozás. Magyarországon modell értékű összefogással valósult meg a tehetséggondozás – mondta Bajor Péter. Az adózó állampolgárok adójuk 1 százalékát felajánlhatják a tehetséggondozásra is. Tavaly kb. 330 000 ember élt a lehetőséggel, 1,4 milliárd forintot tett ki a felajánlott adójuk 1 százaléka, melyhez ugyanannyit tett hozzá az EMMI költségvetési forrásából. Ez 2,8 milliárd forintot eredményezett. Az idén is hasonló nagyságrendű összegre számítunk. Elkezdődött egy újabb Európai Uniós projekt, a Tehetségek Magyarországa mely 6,5 milliárd forintot juttat az egyéni fejlesztő programokra és ahhoz kapcsolódó tevékenységekre. Az a cél, hogy a program beépüljön a köznevelési, és felsőoktatási rendszerbe – ismertette a MATEHETSZ ügyvezető elnöke.
Konferenciánkat a házigazda KRZTT elnöke utána Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke, Baracsi Endre köszöntötte
Franz. J. Mönks professzor a tehetségek képesség szerinti csoportosításáról tartott előadást.  Dr. Balogh László ”Az egyéni tehetséggondozó programok alapjai” címmel megjelent új könyvét mutatta be. (Didakt Kiadó, Debrecen, 2016). Ezen összefoglaló mű mindennapos segítség a tehetséggondozással foglalkozó szakemberek gyakorlati munkájához. Bajor Péter  a Tehetségek Magyarországa” projektelemeiről tartott előadásából értesülhettünk az új program sajátosságairól, a következő évek feladatairól, lehetőségeiről. Dr. Polonkai Mária a Tutor rendszer kialakításáról beszélt a tehetséggondozásban. Sarka Ferenc a Magyar Tehetséggondozó Társaság alelnöke a megszervezett tehetséggondozói tevékenység stratégiáját mutatta be előadásában. Dr. Mező Ferenc egyetemi adjunktus témája ezúttal az interdiszciplinaritás volt, mely témáról a Tőle megszokott  lendülettel hallhattunk az interdiszciplinaritás szükségességének miértjeiről. Dr. habil. Dávid Imre a Debreceni Egyetem Pedagógiai PszichológiaiTanszékének vezetője számunkra különösen aktuális témakörben, a ”Pedagógusok és a stressz”címmel tartott előadást.
Ünnepélyes keretek között sor került az első nap a Konszonancia – Díjak átadására. 2016-ban Rigó Attiláné a Mezőkövesdi Szent László Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola tanára, Mócz Ferenc a miskolci Egressy Béni – Erkel Ferenc Zeneiskola AMI igazgatója, Juhász Jánosné a Mezőkövesdi Szent László Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola igazgatója és Császi Erzsébet a Fiatal Tehetségekért Alapítvány sajtóképviselője vett át. Ezúton is gratulálunk az elismerésekhez.
Kedves eseménye volt az első napnak  Franz. J. Mönks professzor születésnapi köszöntése Bartók zenéjével.
A második napon Halkóné dr Rudolf Éva,Nyíregyháza Megyei Jogú Város Oktatási Kulturális és Sport Bizottságának elnöke köszöntötte a konferencia résztvevőit. Bartók Bélára  „A kilenc csodaszarvas” – felvétellel emlékeztünk.
A debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola és Zeneiskola, AMI igazgatóhelyettese, Sáriné Szebenyi Judit „Meg kell a búzának érni „- „Autentikus népzenetanítás a zeneiskolában” címmel mutatta be tanítványaival jó gyakorlatát. Felejthetetlen élmény marad számunkra az egykori tanítvány, Guessous Majda Mária Junior– Príma díjas előadóművész, a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanárának magas szintű közreműködése. Dr. habil. Ács Ildikó a Nyíregyházi Egyetem Zenei Intézetének igazgató főiskolai tanára „Sok vagy kevés a heti egy ének-zene óra?” címmel fejtette ki gondolatait a közoktatásbeli „minőségi” énekórák szükségességéről. Veressné Kovács Éva a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Nyíregyházi Tagintézményének vezetője a Pedagógia Szakszolgálatok szerepéről beszélt a tehetséggondozásban. A Konszonancia RZTT elnöke dr. Szilágyiné Pálkövi Mária a Tehetségsegítő Tanács tevékenységének hatásvizsgálatáról adott tájékoztatást.
Zenei műsorral közreműködtek a konferencián: a régió művész tanárai, tehetséges fiataljai Miskolcról, Debrecenből, Nyíregyházáról: Sárközi Zsuzsanna, Mészáros Emma, Heinrich Hunor Erik, Petró Ádám, Miklós Andrea,Burai Kincső, Csekő Blanka, Fehér Boglárka, Fekete Boglárka, Harangi Annamária, Veres Hunor, Veres Réka, diákok, Hrabovszki Sándorné, Soós Orsolya, dr. Szilágyiné Pálkövi Mária művésztanárok
Az információkban és élményekben gazdag konferencia dr. Balogh László és dr. Szilágyiné Pálkövi Mária összegzésével zárult.

                                                                                                     Dr. Szilágyiné Pálkövi Mária szakértő
                                                                                                                            KRZTT elnöke

You may also like...