Búcsú Nagy Kálmán igazgató úrtól

Döbbenettel vettük a hírt, hogy újabb nagy veszteség érte a magyar tehetséggondozó társadalmat, 76. életévében eltávozott az élők sorából Nagy Kálmán nyugdíjas igazgató, a Magyar Tehetséggondozó Társaság Kelet-Magyarországi Tagozatának elnöke. Az utóbbi három évtizedben meghatározó személyisége volt a  magyarországi általános iskolai  tehetséggondozás korszerű pszichológiai, pedagógiai alapokon történő továbbfejlesztésének. E munkáját  döntően  a MTT  szervezeti kereteiben végezte, majd 2009-től a Matehetsz projektjeiben is kamatoztatta tudását. Az általa vezetett iskolában indult el (Bethlen  Gábor Általános  Iskola, Törökszentmiklós) 1987-ben az első magyarországi általános  iskolai komplex tehetségfejlesztő program –  a Debreceni Egyetemmel kialakított tudományos együttműködésben.  A Magyar Tehetséggondozó Társaság  megalakulásától (1989)  élére állt   Kelet-Magyarország iskolai tehetséggondozása megújításának, az általa kidolgozott gyakorlati fejlesztő program egyre több követő iskolában indult el. A 90-es évek eleje óta a MTT-n kívül   a Tiszántúli Egyházkerület  szakfelügyelőjeként, tanügyi tanácsosaként is sokat tett a református iskolák tehetséggondozásának korszerűsítéséért, a Bethlen is visszakerült akkor eredeti alapítójához, a Református Egyházhoz. Húsznál több magyar  és angol nyelvű  tanulmány, könyvrészlet szerzője,  társszerzője, szép számmal tartott sikeres előadást itthon és külföldön, jeles hazai és nemzetközi konferenciákon a komplex programról, annak műhelytitkairól, eredményeiről. A European Council for High Ability-nek 1988 óta tagja volt, kiemelkedő szakmai szerepet vállat az ECHA által koordinált COMENIUS-HOBE  Program (1998-2001) lebonyolításában.

Ebben a hálózati programban négy ország  (Anglia, Hollandia, Németország, Magyarország) vezető tehetséggondozó iskoláinak pedagógusai és diákjai  vettek részt, s ennek keretében nagy számban jelentek meg a Bethlen Gábor Református Általános Iskolában külföldi szakemberek Európából és a tengeren túli országokból egyaránt.  Az általa vezetett intézményben a tehetséggondozó programot húsz éven át (2006-ig, nyugdíjba vonulásáig) igazgatói munkája során folyamatosan megújította,   az ottani tehetséggondozási eredményekről nagy elismeréssel  nyilatkoztak az itthon és külföldön megrendezett nemzetközi konferenciákon a külföldi szakemberek is. Nagy Kálmán az általa kidolgozott és folyamatosan továbbfejlesztett komplex programmal a magyarországi általános  iskolai gyakorlati tehetséggondozási formákat helyezte teljesen új pszichológiai és pedagógiai alapokra , ezek hatékony rendszerét építette ki, s  jelentős szerepet vállalt a gyakorló pedagógusok és pedagógusjelöltek továbbképzésében, képzésében is. Az általa kidolgozott és  folyamatosan továbbfejlesztett „törökszentmiklósi modell” ma is sikeresen működik az iskola új vezetésének irányításával: határainkon innen és túl  ismert és elismert tehetséggondozó programként tartják számon immáron három évtizede.
Nagy Kálmán igazgató úr nagyívű és sikeres szakmai munkásságát több magas kitüntetéssel ismerték el: Jász-Nagykún-Szolnok megye Pedagógiai Díja, Kelemen László Díj (Debreceni Egyetem), Sándor Imre Díj (Református Egyház), Tehetségekért Díj (Magyar Tehetséggondozó Társaság), Arany Katedra Emlékplakett (Oktatási és Kulturális Minisztérium).
Szakmai tevékenységén túl nagy kincset jelentettek, és mindannyiunk számára egyben példát  adtak és adnak továbbra is az általa képviselt és közvetített humán-értékek: az emberek iránti mérhetetlen tisztelete és szeretete, megértő bölcsessége, gazdag és hatékony kommunikációs rendszere, a hagyományos értékek képviselete, sugárzó optimizmusa emelte őt olyan magaslatokba, amely a nagyra becsült és szeretett „Kálmán Bácsi”- fogalomban sűrűsödött különleges kategóriává. Drága Igazgató Úr, az űr, amelyet magad után hagytál, ezen tulajdonságaid  miatt még nagyobb fájdalmat jelent mindannyiunknak! Nyugodj békében, emlékedet nagy tisztelettel és szeretettel megőrizzük! 

2016. december 8.                                                Dr. Balogh László MTT-elnök

You may also like...