Aktuális 2011./2.

Az elmúlt hetek eseményeiből kiemelkedik két nagyjelentőségű konferencia. Az egyiket az Uniós Elnökségi Programunk keretében a Nemzeti Tehetség Program részeként a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a Magyar Géniusz  Program közösen szervezte április 7-9-ig a Budai  Várban. A program során jeles hazai és külföldi szakemberek, tudósok, szakpolitikusok – közöttük  dr. Hoffmann Rózsa  oktatásért felelős államtitkár, dr. Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, F.J. Mönks dr., az ECHA örökös elnöke,  Joan Freeman dr., a Middlesex Egyetem kutatója, F. Gagné dr., kanadai professzor, Leo Pahkin dr., a Finn Nemzeti Oktatási Tanács tagja, dr. Csermely Péter, a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács elnöke –   tartottak előadásokat. 


Ezek során egyértelműen fogalmazódott meg, hogy a tehetséggondozás nemzeti és európai ügy egyszerre, s olyan fejlesztési stratégiát kell kidolgozni, amellyel felvehetjük a versenyt más földrészek országaival. Ezt zárónyilatkozatban részletezték is  a résztvevők. (www.geniuszportal.hu)  A program keretében került megrendezésre az első   Európai Tehetségnap, amelynek során Hoffmann Rózsa államtitkár asszony bejelentette, hogy kezdeményezi az Európai Bizottságnál: a jövő évtől március 25-ét, Bartók Béla születésnapját hivatalosan is nyilvánítsák Európai Tehetségnappá. A háromnapos rendezvény, amelyen 20 országból 300 résztvevő cserélt gondolatokat , nagy ünnepe és elismerése volt a magyar tehetséggondozásnak, egyenes folytatása annak a Magyarországon  rendezett kiemelkedő jelentőségű nemzetközi tehetségkonferenciáknak (1990. ECHA második konferenciája Budapesten, 2000. ECHA hetedik konferenciája Debrecenben), amelyekkel immár két évtizede erjesztő szerepet tölt be Magyarország a tehetséggondozás európai  fejlesztésében.  A Magyar Tehetséggondozó Társaság kivette részét a szervezésből és a megvalósításból is: több vezető szakembere tartott előadást a konferencián, s szép számmal  vettek részt a Tehetségpontok képviseletében MTT-tagok a rendezvényen.
    Több mint egy  évtizedes hagyomány, hogy a Debreceni Egyetemen  „tehetségfejlesztési szakértő” szakvizsga-diplomát szerzett pedagógusok és pszichológusok, akik egyben nemzetközi ECHA-Diplomát  is kapnak, évenként 2-3 alkalommal konferenciát rendeznek – a MTT Kelet-Magyarországi Tagozatának közreműködésével – a tapasztalatok átadása céljából. Ez év május 6-7-én erre a konferenciára Budapesten, a XVII. Kerület Önkormányzata támogatásával a Balassi Bálint  Nyolcévfolyamos Gimnáziumban került sor.  A Kerület vezető oktatáspolitikusai mellett előadást tartott a tehetséggondozás témakörében dr. Kaposi József, az OFI főigazgatója, F.J. Mönks, az ECHA örökös elnöke, Bajor Péter, a Magyar Géniusz Program projektmenedzsere, a Kerület iskoláinak igazgatói, tanárai, valamint  Balogh László, az MTT elnöke. A résztvevők szakmai fejlődését jelentősen szolgáló nagysikerű rendezvény, amelyen több mint száz szakember vett részt, szervezéséért és lebonyolításáért ezúton is köszönetet mondunk  Riz Levente polgármester úrnak,  dr. Varjuné  dr. Fekete Ildikó önkormányzati irodavezetőnek, valamint Farkas György igazgató úrnak.
   Végezetül ismételten tájékoztatjuk a tagságot, hogy a Magyar Tehetséggondozó Társaság szokásos évi konferenciájára és közgyűlésére szeptember  23-24-én Ózdon kerül sor, a részletes program és a jelentkezési lap június  végétől  érhető el  a honlapunkon.(www.mateh.hu)

2011. május 14.                                                           Dr. Balogh László
                                                                                      MTT-elnök

You may also like...