Búcsúzunk az utóbbi három évtized magyar tehetséggondozásának legnagyobb külföldi mentorától

(Szerző: Dr. Balogh László)


F.J. Mönks 1932-2020

Mély döbbenettel vettük a hírt, hogy Mönks professzor, a tehetségkutatás nagy nemzetközi tekintélye, az 1987-ben megalakult European Council for  High Ability 12 éven át volt elnök vezetője, a magyar tehetséggondozás fejlesztésének nagy támogatója, sok magyar szakember jó barátja ez év március 10-én eltávozott az élők sorából. Nagy veszteség ez mindannyiunk számára, hiszen Professzor Úr bő 30 éve intenzíven támogatta  a magyar tehetséggondozás ügyét, s ugyanakkor világszerte vitte  jó hírét a magyar tehetséggondozás értékeinek. Nehéz elfogadni, hogy nem találkozunk már többé a földi létben, s nem kevés időbe  fog még telni, amíg ezzel a ténnyel megbarátkozik a tehetséggondozók, tehetségsegítők népes tábora, hiszen nagyon mélyen van bennünk mindaz, amit tőle kaptunk szakmai és emberi hagyatékként.  
     Kiemelkedő jelentőségű volt támogatásában, hogy már az ECHA megalakulásakor bekerült magyar tag a vezetőségbe Gefferth Éva személyében, majd őt követte ebben a funkcióban Herskovits Mária, később pedig Balogh László. Így segítségével 1987-től 2004-ig folyamatosan közvetlen tapsztalatokat szerezhettünk arról, hogy mit is jelent pszichológiai és pedagógiai szempontból a korszerű tehetséggondozás.  Mönks Professzor jelentős erőfeszítéseket tett, hogy minél nagyobb létszámban vegyenek részt az ECHA-Konferenciákon magyar szakemberek, ehhez anyagi támogatást is biztosított.  Professzor  Úr ECHA-elnökké választásától kezdve (1992 óta) a közoktatás  és felsőoktatás tehetséggondozásának magyarországi fejlesztésében közvetlenül is részt  vállalt: évi 3-4 alkalommal utazva Magyarországra, sok konferencián tartott előadást,  az ECHA támogatásával nagy nemzetközi konferenciákat is szervezett hazánkban, ezek közül a következők emelkednek ki: 1990.: ECHA második nemzetközi konferenciája, Budapest; 1997.: „A tehetséggondozás korszerű módszerei”, törökszentmiklósi nemzetközi konferencia; 1999.: COMENIUS-HOBE konferencia Mátészalkán; 2000.: az ECHA hetedik nemzetközi konferenciája a Debreceni Egyetemen;  2004. : „Tehetséggondozás az UNIO-ban”, Miskolc,Taktaharkány; 2006. : „Az állami szféra és a civil szervezetek együttműködésének lehetőségei a tehetséggondozásban”, Budapest, Borsod-Abaúj-Zemplén megye.
         Már néhány kiemelt mozzanat is jelzi, hogy méltán tekintjük Magyarországon Mönks Professzort az elmúlt három évtizedben  a tehetséggondozás fejlesztése legfőbb segítőjének, mentorának. Ugyanakkor érdemes egy kicsit részleteiben is szemügyre venni, hogy mely főbb területeken kaptunk tőle kiemelkedő segítséget az előrelépéshez, s hogyan éltünk ezekkel a lehetőségekkel. Három területet kell kiemelnünk: az iskolai gyakorlati tehetséggondozó programok továbbfejlesztését; a pedagógusok hatékony tehetségfejlesztő munkára való felkészítéséhez továbbképzési formák kialakítását; a tehetségkutatás magyarországi fellendítését. Ezeket egyenként szemügyre vesszük az alábbiakban, bemutatva vázlatosan Professzor Úr magyarországi segítő munkáját.

A cikk teljes terjedelemben ITT érhető el.

You may also like...