Aktuális 2012./2.

Az elmúlt időszak legnagyobb jelentőségű rendezvénye  a nyolcvan éves Mönks Professzort,  az ECHA örökös elnökét köszöntő konferencia volt, amelyet április 27-28-án Tokajban,  a MTT Kelet-Magyarországi Tagozata, a Debreceni Egyetem, a Nemzeti Tehetségpont és   a Tokaji Ferenc Gimnázium  által közösen szervezett ECHA-Diplomások Műhelye keretében rendeztünk.


Ennek középpontjában a nyolcvan éves Mönks Professzornak,  az ECHA örökös elnökének köszöntése állt. Csermely Péter, a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács elnöke méltatta az ünnepelt munkásságának nemzetközi jelentőségét, Balogh László, a MTT elnöke pedig két évtizedes magyarországi tehetségsegítő munkáját foglalta össze. Ezt követően átadásra került Mönks Professzornak a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács legmagasabb rangú kitüntetése, a „Tehetségek Szolgálatáért Életműdíj”. Mönks Professzor  az „Emlékeim a két évtizedes magyarországi tehetséggondozásról” című előadásában köszönte meg az elismerést, felidézve  magyarországi emlékeinek legkedvesebb szubjektív mozzanatait. Majd a köszöntés jeles hazai tehetségsegítő szakemberek előadásaival folytatódott. Dr. Csermely Péter  Professzor „Tehetséggondozás idehaza, Európában és a világon: az elmúlt és az előttünk álló évtizedek” címmel foglalta össze aktuális gondolatait. Dr. Czeizel Endre Professzor előadásában legújabb nagysikerű könyvéből emelt ki fontos konklúziókat „A magyar matematikus géniuszokról” címmel. Bajor Péter, a Nemzeti Tehetségpont igazgatója az „Aktuális tehetségsegítő pályázatok”-ról és a Nemzeti Tehetségpont munkájáról adott áttekintést. Majer János polgármester  úr, Tokaj első számú vezetője,  valamint dr. Dankóné  Patkó    Kornélia igazgató asszony a tokaji és a térségi tehetséggondozás  aktuális helyzetéről, feladatairól, perspektíváiról  adott áttekintést előadásában. A konferencia második napján dr. Dankó József programvezető előadásában, majd műhelymunka keretében ismerhették meg a szakemberek a Tokaji Ferenci Gimnázium  hosszú évek óta sikeres tehetséggondozó munkájának titkait. Az ECHA-Diplomások Konferenciáján új színfoltként hallhattunk beszámolókat a Gimnázium által koordinált térségi tehetségprogramról, amelynek keretében Tokaj, Gávavencsellő, Tarcal, Tiszanagyfalu, Rakamaz általános iskolái számoltak be tehetséggondozó programjaikról. A konferencián több mint kétszáz tehetségfejlesztő szakember vett részt az ország minden részéből. A szakmai értéket a fenti előadások bizonyítják. Az alaphangulatot Mönks Professzor ünneplése adta meg, s ezt fokozta a helyi szervezők kedvessége, szeretete, mindenre kiterjedő gondoskodása. Minden résztvevő nevében köszönjük a kitűnő konferencia megszervezését Majer János polgármester úrnak, dr. Dankóné Patkó Kornélia igazgató asszonynak, az egész Tantestületnek, valamint a nagyszámú közreműködő diáknak és más segítő személyeknek. Az ünnepi konferencia programja, hangulata, érzelmi töltése méltó volt a nyolcvan éves Mönks Professzor nagyjelentőségű munkásságához!
    Az MTT Elnöksége és Választmánya  ülésezett február 22-én.  A Választmány elfogadta a MTT elmúlt évi gazdálkodási beszámolóját; a MTT közeledő 25 éves jubileumára  (2014.) szervező bizottságot küldött ki Sarka Ferenc alelnök úr vezetésével.
   Itt hívjuk fel a figyelmet, hogy a Magyar Tehetséggondozó Társaság 2012. évi Konferenciáját és Közgyűlését szeptember 21-22-én tartjuk Sárospatakon, az Árpád Vezér Gimnáziumban. A részletes program és jelentkezési lap elérhető lesz augusztus közepétől a MTT honlapján: www.mateh.hu.

2012. április 29.                                                               Dr. Balogh László
                                                                                         MTT-elnök

You may also like...