Molnár Istvánné – Kriska Zsuzsa: Beszámoló a Magyar Tehetséggondozó Társaság 28. Országos Konferenciájáról

A Magyar Tehetséggondozó Társaság 28. Országos Konferenciája 2017. szeptember 22-23-án került megrendezésre Szarvason a Benka Gyula Evangélikus Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Óvoda, a Magyar Tehetséggondozó Társaság, a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége, Szarvas Város Önkormányzata, Magyarországi Evangélikus Egyház és a Szarvasi Evangélikus Ótemplomi Gyülekezet szervezésében. A konferenciára az ország minden részéről közel 200-an érkeztek.
A megnyitón, pénteken délután a SZIE Tessedik Campusának előadótermében Molnár Istvánné, a Benka Gyula Evangélikus Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Óvodaigazgatója köszöntötte a konferencia résztvevőit, megemlítve azt, hogy Szarvason milyen nagy hagyománya van a keresztény szellemiségű nevelésnek, tehetséggondozásnak Tessediktől Vajdán át napjainkig.
Elsőként Gáncs Péter, a Magyar Evangélikus Egyház elnök-püspöke a konferencia meghívóján szereplő Simon András idézetet vette alapul: „Egyedülálló hangszer vagy Isten kezében. Engedd, hogy a Lélek által megszólaljon benned az üzenet, amelyet rajtad keresztülszeretne közölni az Úr.” A bibliai történet szerint tálentumot kapunk Istentől, és a kérdés az, hogy az egyén él-e a lehetőséggel élete folyamán, és ki tud-e ebben teljesedni. Ezt kell felismernie a szakembereknek, akiknek feladata, hogy ne csak felfedezzék a tehetségeket, gondozzák őket, hanem tudják itthon, Magyarországon tartani, megőrizni őket, mert így a nemzetünk, az egész országunk gazdagodik. Ehhez kérte Isten áldását.
Szarvas Város Önkormányzata és polgármestere nevében is köszöntötte a vendégeket dr. Melis János címzetes főjegyző, elmondva, hogy a szarvasi oktatási intézmények pedagógusainak van dolguk a tehetségekkel, akiknek a gondozása minden elismerést megérdemel. Kívánta, hogy az egész nemzet hasznára legyen a konferencia, melyen a résztvevők kicserélhetik tapasztalataikat, meghallgathatják a témakör aktualitásait.

A teljes beszámoló itt olvasható.