Aktuális 2015./4.

A legutóbb közreadott Aktuális beszámolónkat (2015./3., július) követően – amint arról Honlapunkon már korábban értesítettük tagságunkat – nagy veszteség érte a hazai tehetséggondozók táborát: augusztus 10-én távozott az élők sorából Czeizel Endre Professzor, a Magyar Tehetséggondozó Társaság korábbi elnöke, akit aktív éveit követően örökös tiszteletbeli elnöknek választott a Társaság. Hamvait szeptember 11-én az Óbudai Temetőben helyezték örök nyugalomba , ahol Balog Zoltán miniszter úr után a Család felkérésére Balogh László, a MTT jelenlegi elnöke is búcsúbeszédet mondott. A rövidesen megjelenő Tehetség folyóirat 2015./4. számát Czeizel Professzor emlékének szenteljük, s dupla terjedelemben, emelt példányszámban jelentetjük meg, hogy minél több tehetséggondozó szakemberhez eljusson a Czeizel-Emlékszám.
A MTT 26. nagy, éves konferenciájának programját Győrben rendeztük szeptember 18-19-én, a régió felsőoktatási intézményeinek, a MATEHETSZ-nek és a Pedagógiai Szakszolgálat Győri Tagintézményének közreműködésével. Ezúton is köszönjük minden közreműködő szervezetnek, intézménynek a támogatását, munkáját a nagy sikert aratott konferencia megrendezésében, lebonyolításában. A konferencián a tehetséggondozás legaktuálisabb kérdéskörei kerültek terítékre egyrészt előadások, másrészt szekcióülések keretében. A konferencia összefoglaló értékeléséről és szekcióüléseiről több beszámoló olvasható a Tehetség folyóirat 2015./4. számában, valamint Honlapunkon is. (www.mateh.hu) Itt került sor a MTT Tehetségekért kitüntetésének átadására, a Választmány döntése alapján a következő szakemberek kapták meg ezt ebben az évben: Borkai Zsolt – a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Gyurcsó Gyuláné – az Újbudai Pedagógiai Intézet igazgatója, Havasréti Béláné – a Gy-M-S Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Győri Tagintézmény tehetséggondozó koordinátora (Talentum Műhely), Horváth Péter – a Révai Miklós Gimnázium igazgatója, Rogácsné Szimeiszter Helga – a Gy-M-S Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Győri Tagintézmény vezetője, Szántó Judit – a Nemzeti Tehetségpont igazgatója.
A MTT Elnöksége, Választmánya és Felügyelő Bizottsága 2015. november 6-án kihelyezett – úgynevezett kötetlen témakörű – ülést tartott Egerben, a Szilágyi Erzsébet Gimnázium vezetőjének, Gönczi Sándor igazgató úrnak a meghívására, amelyet ezúton is köszönünk. Az éjszakába nyúló beszélgetésen több mint húszan vettek részt a MTT vezetőségéből, s nemcsak a Társaságunkat, hanem az egész magyar tehetséggondozó munkát is érintő nagy kérdéskörök kerültek terítékre: a tanárképzés tehetséggondozásra felkészítő szerepének gyenge pontjai; a pedagógus-besorolások ellentmondásai a tehetségfejlesztő munka aspektusából; a tanulmányi versenyek rendezésének szakmai és szervezési problémái; a posztgraduális pedagógus szakvizsgára jelentkezők létszámának jelentős ingadozása a tehetség-specializáción; a MTT-tagság szakmai programokra mozgósításának nehézségei az új pedagógusi munkakövetelmények kötöttségei miatt stb. A témakörök további elemzését folytatjuk a következő ülésen, s javaslatokat is megfogalmazunk az illetékes irányító hatóságok részére.
Az egri tanácskozáson megállapodtunk a következő évi MTT-konferencia helyszínében és időpontjában: 2016. szeptember 23-24-én Kisvárdán, a Bessenyei György Gimnáziumban kerül megrendezésre a Társaság 27. országos konferenciája. Bíró Gábor igazgató úr már egy kerettervet javasolt is a programra, amelyet végső formájában a tavaszi vezetőségi ülésen fogadunk el, s azt követően tesszük közzé.

  1. november 8. Dr. Balogh László
    MTT-elnök

You may also like...