A Magyar Tehetséggondozó Társaság Művészeti szekció munkája és tervei

2008-2009-ben a Csákváron megkezdett művészeti tehetséggondozó programunkat folytattuk.

A Csákváron elindított Tehetséggondozó programot a Csitáry Emil Művészeti Műhely vette át, így a programot Székesfehérvárott és Agárdon folytatjuk.
A Művészeti tehetséggondozó konferenciát szerveztünk 2010. április 16-17. Székesfehérvárott.

A Csitáry Emil Művészeti Műhely Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és a Kodály Zoltán Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Gimnázium tehetségpontok valamint az Arany János programban résztvevő Teleki Blanka Gimnázium között együttműködést kezdeményeztünk, melynek eredményeként egymásnak átadják tapasztalataikat. Az áprilisi konferencián mindegyik intézmény bemutatkozott.

2009-2011-között az Apáczai Komplex Természettudományos Tehetségkutató Versenyen a Magyar Madártani Egyesület Fejér Megyei Csoportjával és a Madárdal Alapítvánnyal közösen különdíjat ajánlottunk fel. A dinnyési Fertőn fokozottan védett természeti területen a madárgyűrűző táborban volt.

Kutatások is kezdődtek a művészeti tehetséggondozás területén (Székesfehérvár, Nyíregyháza, Balaton felvidék, Martonvásár).
Több intézmény tehetségpontként való regisztrációjában segítettünk, akik mostanra akkreditált tehetségpontok. Mostanra Fejér megyében is jelentősen megnőtt a tehetségpontok száma.

Továbbra is együttműködünk a székesfehérvári Kodály Zoltán Általános Iskola Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézménnyel.

A Magyar Tehetséggondozó Társaság megalakulásának 20 éves évfordulójára rendezett szakmai konferencián az óvodai és a kémiai szekcióval együttműködve kiállítást szerveztünk. A kiállítás anyaga egy pályázati sorozat legjobb alkotásaiból állt össze.

A Curie kémiaversenyhez kapcsolódóan 2008 óta minden évben a kémiai szekcióval együttműködve kiállítást szerveztünk.
A Magyar Tehetséggondozó Társaság és az Apáczai Kiadó által szervezett Apáczai Csere János komplex természettudományos tehetségkutató verseny döntőjében a Madárdal Alapítvány és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Fejér Megyei Csoportja támogatásával különdíjat ajánlottunk fel 2008 óta minden évben egyhetes nyári tábor a dinnyési Fertőn.

Elkezdtük egy mentorhálózat kialakítását. Ennek keretén belül segítettük egy zentai diák kályhás tanulmányait.
Együttműködést kezdeményeztünk határainkon kívüli tehetséggondozó intézményekkel. A programban résztvevő intézmények: az Abai Gimnázium és Kollégium, a vajdasági Bólyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium, a Kárpátaljai Aknaszlatinai Bólyai János Általános Iskola és Gimnázium, az erdélyi Téka Alapítvány (Szamosújvár), és a rév-komáromi Regnum Marianum Katolikus Gimnázium.

A programnak csak egy része a művészeti terület. Pl. Abai diákok részt vettek a szamosújvári táncfesztiválon. Zentáról jött diákok Abán fizika és kémia órát tartottak saját kutatási eredményeik bemutatásával. Közös kutatások alakulnak megújuló energia témakörben, olyan szinten, hogy lehetőséget biztosítunk ahhoz, hogy a diákok az elméleti kutatási eredményeiket a gyakorlatban is elkészíthessék, bizonyítván azok helyességét.
Az együttműködés fontos része egymás pedagógiai módszereinek megismerése, a jó tehetséggondozó gyakorlatok átvétele, diákok és tanárok együttműködése, cserediák program, kirándulások, táborok (fafaragó, filmes, stb.), versenyek.
2011/12-ben Abán művészeti tehetséggondozó programot szerveztünk, melyet a későbbi időszakban is folytatunk.
2012-ben kézműves nyári tábort szerveztünk.

Jövőbeli terveink

A működő , rendszeres programokat a továbbiakban is folytatjuk.

Az elkövetkezendő időszak legfontosabb feladatának gondolom a különböző együttműködési formák szorosabbá tételét, ezen belül a többi szekciókkal, a határinkon túli tehetségpontokkal való közös rendezvények szervezését, a művészeti tehetségpontok tapasztalat- és információcseréjét.

2013. április 26-27-én Abán konferenciát szervezünk a művészeti területen működő tehetségpontok számára.

A nyári tehetséggondozó, kézműves tábort ezen túl is minden évben szeretnénk megszervezni. Idén a fő téma a viselet és viseletkészítés.
Tervezett időpont 2013. július 1-6.

2013. február


Berta József

You may also like...