„ Cselekedjünk közösen! – Hogyan kompenzáljunk a hátrányból előnyt?”

„ Cselekedjünk közösen! – Hogyan kompenzáljunk a hátrányból előnyt?” címmel tehetséggondozó konferencia a Szerencsi Tankerületi Központ / Koroknay Dániel Tehetséggondozó Általános Iskolában

Toplenszkiné Csengeri Anikó


2019. április 11-12-én közös összefogás keretében került megrendezésre a tehetséggondozó konferencia a Szerencsi Tankerületi Központ, a Magyar Tehetséggondozó Társaság Kelet-Magyarországi Tagozata, a Debreceni Egyetem Pedagógiai-Pszichológiai Tanszéke,  a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Országos Szövetsége és a Koroknay Dániel Tehetséggondozó Általános Iskola közös szervezésében közel 300 fő részvételével.
A konferencia 1. napján megjelent vendégeket Szabó Árpád, a Szerencsi Tankerületi Központ igazgatója, Koncz Ferenc országgyűlési képviselő, Dr. Habil. Dávid Imre, a MTT Kelet-Magyarországi Tagozatának elnöke köszöntötte a szerencsi Rákóczi-várban.
A plenáris ülés Magyarország oktatását irányító vezető szakemberek előadásaival kezdődött: Sárfalvi Péter sportlétesítményekért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkár(Emberi Erőforrások Minisztériuma); Pölöskei Gáborné, a szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár (Innováció és Technológiai Minisztérium): Innováció a tehetséggondozásban; Rónaszékiné Keresztes Mónika, a magyar zenei nevelésért felelős miniszteri biztos (Emberi Erőforrások Minisztériuma); Hajnal Gabriella, a NAT-ért felelős miniszteri biztos, a Klebelsberg Központ elnöke: Jövőbeli tervek, elképzeléseka Klebelsberg Központ intézményei tehetséggondozásában; Dr. Horváth Zita, felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár (Emberi Erőforrások Minisztériuma): Hazai tehetséggondozás helyzete.


A konferenciát megtisztelte Prof. Dr. Dr. Matthias Lochmann edzéskutató, sportorvos, UEFA A licences edző, aki Exerlights a tehetséggondozásban címmel tartott előadást a labdarúgás oktatásának egyik lehetséges új és innovatív módjáról.
A konferencia folytatásaként az egészséges életmódra nevelés került a középpontba: Dr. Csisztu Zsuzsa újságíró, műsorvezető, sportjogi szakjogász, a Magyar Olimpiai Bizottság tagja és Dr. Ketskés Norbert orvos, táplálkozástudományi szakember Primus Program / Az első lépés az egészséges táplálkozásért – A családok jövőjéért – A jövő családjaiért; Vincze Ottó válogatott labdarúgó, futballszakértő: Mozdulj velünk, sportolni megyünk!.
A plenáris ülés a tehetséggondozásban kiemelkedő vezető szakemberek előadásaival folytatódott. Külön megtiszteltetés volt, hogy Prof. F. J. Mönks, az European Council for High Ability  (ECHA) örökös elnöke „Nyíregyházi Ervin, az elveszett magyar géniusz” címmel először beszélt a Nyíregyházi Ervinről szóló kutatásai eredményeiről. Dr. Balogh László, a Magyar Tehetséggondozó Társaság és a MATEHETSZ elnöke: A tehetségfejlesztés gyakorlatának folyamat-modellje; Bajor Péter, a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége ügyvezető elnöke: A Matehetsz szerepe a Nemzeti Tehetség Programban; Dr. Polonkai Mária, a Magyar Tehetséggondozó Társaság és a MATEHETSZ alelnöke: Jó gyakorlatok a tehetséggondozásban; Turi Katalin főigazgató, a Magyar Tehetséggondozó Társaság alelnöke – Demarcsek Zsuzsa igazgató, a LIONS Clubok Magyarországi Szövetségének témafelelőse: A Magyar Tehetséggondozó Társaság és a LIONS Clubok szakmai együttműködésének első lépései; Dr. Habil. Dávid Imre, tanszékvezető egyetemi docens, igazgatóhelyettes, Debreceni Egyetem Pszichológiai Intézet, a MTT Kelet-Magyarországi Tagozatának elnöke: Az iskolai agresszió.
A konferencia 2. napján megjelent vendégeket Toplenszkiné Csengeri Anikó, a Koroknay Dániel Tehetséggondozó Általános Iskola intézményvezetője és Tatárka József, Mád község polgármestere köszöntötte Mádon. A szekcióülésen a Szerencsi Tankerületi Központ 5 intézménye mutatta be tehetséggondozó munkáját. Bemutatkozó intézmények: Megyaszói Mészáros Lőrinc Körzeti Általános Iskola (Megyaszó), Prügyi Móricz Zsigmond Általános Iskola (Prügy), Aszalói GöőzJózsef Általános Iskola (Aszaló), Zempléni Árpád Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola (Tállya) és a társrendező és helyszínt biztosító Koroknay Dániel Tehetséggondozó Általános Iskola (Mád).
A Szerencsi Tankerületi Központ intézményeivel tervezendő együttműködésről nyújtott tájékoztatást Konczné Kondás Tünde, a TIGÁZ Zrt. igazgatósági tagja: Tudatos energiagazdálkodás a szabályozó rendszer segítségével; Dr. Simon Csaba egyetemi docens, Nyíregyházi Egyetem: Komplex természettudományi tehetséggondozó műhely munkájának bemutatása.
A Koroknay Dániel Tehetséggondozó Általános Iskola nevelőtestülete a közel két évtizedes tehetséggondozó munkájáért elismerésként a 2018-ban alapított Nagy Kálmán Tehetségfejlesztésért Díjat vehette át Dr. Balogh László, a pszichológia-tudományok kandidátusa, a Magyar Tehetséggondozó Társaság és a MATEHETSZ elnökétől és Dr. Habil. Dávid Imre, a MTT Kelet-Magyarországi Tagozatának elnökétől.

A szerző
a mádi Koroknay Dániel Tehetséggondozó
Általános Iskola intézményvezetője.