Keresés


Továbbképzések

A Magyar Tehetséggondozó Társaság 27. országos konferenciája

Bíró Gábor: „Kreatív klímával a tehetségekért”
Összefoglaló a Magyar Tehetséggondozó Társaság XXVII. országos konferenciájáról
Kisvárda, 2016. szeptember 23-24.

 


„Olyan korban, amikor mind a konstruktív, mind a destruktív tudás a leghihetetlenebb ugrásokkal halad előre, és egy hihetetlen atomkorszakba torkollik, az igazán kreatív adaptáció tűnik az egyetlen lehetőségnek arra, hogy az ember lépést tudjon tartani a világban kaleidoszkópszerű változásokkal.”                                                                       (Rogers)


 

A Magyar Tehetséggondozó Társaság 2016. szeptember 23-24-én megtartott konferenciájának ezúttal Kisvárda adott otthont. A rendező Bessenyei György Gimnázium és Kollégium, a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége, a Nemzeti Pedagógus Kar, Kisvárda Város Önkormányzata és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Kisvárdai Tankerülete együttműködésének valamint dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, mint a konferencia fővédnökének köszönhetően a résztvevők számára különösen kedvező feltételek mellett került lebonyolításra a rendezvény.

Dr. Seszták Miklós köszöntőjében kiemelte, hogy a XXI. századi Magyarország egyik kitörési pontja a tehetség, a tudás és így különösen támogatni érdemes azokat a szervezeteket, oktatókat, akik feladatuknak, sőt hivatásuknak tekintik a hazai tehetségek felkarolását. Antoine de Saint-Exupéry gondolataival kívánt mindenkinek további jó munkát, a konferenciának eredményes tanácskozást:
„Uram, nem a csodákért és látomásokért fohászkodom,
csak erőt kérek a hétköznapokhoz.”

Derültséget keltett a közönség soraiban, amikor Leleszi Tibor, Kisvárda Város polgármestere köszöntőjében megemlítette, hogy tanulmányai során Balogh professzor úrnál és Dr. Polonkai Máriánál is vizsgázott. Elismeréssel szólt Mönks professzor úr munkásságáról, melynek eredményei ismertek és elismertek világszerte. Egyetért azokkal szakemberekkel, akik szerint a tehetség nem teljesedik ki magától, ezért kiemelte a szülő, pedagógus szerepét a tehetségek felismerésében, menedzselésében, de hangsúlyozta azt is, hogy ma már csak a legújabb pedagógiai módszerek alkalmazásával lehet igazi sikert elérni. Méltatta Klebelsberg Kunó érdemeit a hazai oktatási rendszer megalapozásában és rámutatott arra is, hogy a magyar Nobel-díjasok a középiskolai tanáraikat emelték ki azok közül, akik leginkább inspirálták őket a kutatás irányába. Egy William Arthur Ward-tól származó idézettel kívánt kellemes kisvárdai tartózkodást és jó munkát a konferenciának: „A középszerű tanár magyaráz. A jó tanár indokol. A kiváló tanár demonstrál. A nagyszerű tanár inspirál.”

Bővebben: A Magyar Tehetséggondozó Társaság 27. országos konferenciája