Keresés


Továbbképzések

VIII. Megyei Szépíróverseny

2019. március 1-én társszervezőként ismét megrendeztük a Baranya megyei iskolák hagyományos szépíró versenyét. A megmérettetésre az iskolai válogatóversenyek alapján kereken 50 iskola nevezett be öt kategóriában közel 140 tanulót.

 

A résztvevőknek az ünnepélyes megnyitó után hét csoportba osztva kategóriánként más-más szöveget kellett maximum 60 perc alatt lemásolniuk. A feladat elvégzése után azok a versenyzők, akik meg akarták várni  az eredményhirdetést, a Pécsi Kulturális Központ Apáczai Művelődési Házának dolgozói által szervezett társasjáték programon, illetve film vetítésen vettek részt.

 

 

A négy fős zsűri (Surapka Borbála és Fekete Mária gyógypedagógus, Szombathelyiné Páczai Katalin tanító, Kovács Beatrix tehetségpedagógus) feladata az volt, hogy kategóriánként állapítsa meg az első három helyezettet, akiket könyvjutalomban részesítettünk, illetve nevezzen meg további versenyzőket, akik a zsűri dicséretét kapják. Véleményük alapján az alábbi eredmények születtek (a nyomtatható változat innen letölthető):

Sebők Gábor emlékverseny

Kilencedik alkalommal rendezte meg iskolánk angol nyelvi munkaközössége a városi szintű Sebők Gábor emlékversenyt. Indiánokkal teltek meg iskolánk termei és folyosói, hogy 12 kihívás teljesítése után megtalálják az ellopott békepipát. Sólyomszem és barátai felhívására indultak útnak a 9 iskola hatodikos csapatai, hogy bebizonyítsák, angol nyelven is megismerkedtek az utolsó mohikán történetével. Iskolánkat három csapat képviselte: Klement Tamás, Szalai Gergő, Tóth Gergő (Super Eyes); Hammer Bálint, Ráth Marcell, Tirk Zsófia, ill. a jelenetben Szalai Réka (Natives); Bankó Eszter, Divéki Panka, Fekete-Molnár Maja (Mohican Girls). A 6.a osztály csapata jelenetével megnyerte a zsűri első díját, a 6.b osztály fiúcsapata a közönségdíjat szerezte meg. Hatodikos segítőink zökkenőmentesen bonyolították le a versenyt, a jó hangulatról gondoskodtak lelkes nyolcadikosaink is. A békepipa megtalálását indián tánccal ünnepeltük, majd mindenki békében tért haza. :)

Diákelőadók versenye

2018. december 15-én volt a X. Diákelőadók versenye. A jubileumi eseménynek az MTA székháza adott otthont. Idén is részt vettek versenyünkön a Deák Ferenc Gyakorló Iskola tanulói. 67 jelentkezőből, 63 tanuló tartotta meg színvonalas, érdeklődésre számot tartó előadását. A jubileumi alkalomhoz és a hely szelleméhez méltó zsűriknek ez évben is nehéz dolga volt, mindkét teremben. A meghallgatások két helyszínén arany, ezüst és bronz minősítések kerültek átadásra. Gratulálunk valamennyi versenyzőnek és segítő mentoraiknak!

A Pécs TV tudósítását láthatják az eseményről.

Eredmények a X. jubileumi diákelőadók versenyén

Szépíró verseny a 2016-17-es tanévben is

A Pécsi Apáczai Csere János Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium, Alapfokú Művészeti Iskola, az ANK Tehetségpont és a Magyar Tehetséggondozó Társaság Dél-Dunántúli szekciója közösen megrendezte a 2016-17-es tanévben is  hagyományos szépíró versenyét a Baranya megyei iskolák SNI-s és BTM-es tanulói számára.

 

2012-ben indította útjára az SNI-s Tehetségeket Támogató Tanács (SNI-TST) az SNI-s gyrekek országos szépíró versenyét. Intézményünk a legelső pillanattól a rendezvény mellé állt, és azóta minden évben elláttuk a Baranya megyei koordinátor szerepét, és minden alkalommal mi rendeztük a háziversenyekről továbbjutott tanulók megyei döntőjét.

Sajnos ebben a tanévben az SNI-TST nem írta ki az országos versenyt. Annak érdekében, hogy a hagyomány ne szakodajon meg,  és érzékelve azt, hogy az iskolák és a tanulók részéről óriási az igény egy ilyen megmérettetésre, változatlan formában lebonyolítottuk ebben a tanévben is a Baranya megyei versenyt.

Az 1.-12. évfolyamos tanulók 5 korcsoportban indulhattak, 41 iskola kb. 150 tanulóját láttuk vendégül. Kategóriánként díjaztuk az első három helyezettet, és még néhány dicséretet is kiadtunk.

A versenyzők az ANK Színháztermében tartott megnyitó után 8 különböző terembe vonultak a felügyelő tanárok kíséretében, ahol 60 percen keresztül dolgozhattak. Amint a diákok befejezték a munkát a 3 fős zsűri értékelte az írásműveket. Amíg a zsűri dolgozott, a várakozó gyerekek egy része kézműves foglalkozáson vett részt, mások sport játékokat játszottak, a többség megnézett két természetfilmet a színházteremben.

Az V. SNI-s Szépíró Verseny megyei döntője

Ebben a tanévben is az ANK Tehetségpont és a Magyar Tehetséggondozó Társaság Dél-Dunántúli szekciója közösen rendezte az SNI-s tanulók országos szépíró versenyének Baranya megyei döntőjét.

A Sajátos Nevelési Igényű Tehetségeket Segítő Tanács (SNI TST) ebben a tanévben ötödik alkalommal írta ki országos szépíró versenyét.

 

A 2015-2016-os tanévben Baranya Megyéből 562 tanuló nevezett be az országos megmérettetésre, közülük az iskolai házi versenyekről pontosan 200-an jutottak tovább, 45 iskola képviseletében a megyei döntőbe, amelyet 2016. február 24-én rendeztünk meg.

5 kategóriában 15 díjazott tanulón kívül a zsűri többeket kiemelt, dicséretben részesített.

Minden résztvevőnek és felkészítő tanárnak gratulálunk, mindenkit visszavárunk a 2017-es versenyre! Az országos döntőbe továbbjutóknak pedig eredményes versenyzést kívánunk!